Torbjörn Righard's Silent Room

2005 satte jag ihop en egen grupp. Jag hade skrivit en viss slags låtar sedan slutet av 80-talet, utan planer på att egentligen framföra dem. De passade inte in i de sammanhang där jag spelade, och var inte precis inom någon tydlig genre. Men någon gång efter att vi slutat spela mycket med Alwa, och jag sökte efter något annat sätt att spela i grupp, så fick jag lust att prova de låtarna i en jazzsättning, även om det inte var jazzlåtar. Jag ville också prova att vara gruppledare och ta alla beslut om hur vi skulle spela låtarna. Det första och viktigaste var att tänka ut vilka musiker jag ville få med i gruppen, vilket tog flera år faktiskt. Bilderna ovan och nedan är från en spelning på Mejeriets jazzbrunch 2006 (foto av Orion Righard). Johan Ohlsson, piano, Mats Ingvarsson, bas och Peter Nilsson, trummor.

The Silent Room

Så småningom började jag planera för en fullängdscd. Det blev "The Silent Room" som kom ut på för ändamålet skapad label med namnet Hulema. Peter Nilsson hade vid det laget lämnat gruppen och ersatts av Bo Håkanson på trummor. På skivan medverkar också Svante Lodén och Anna Elwing på sång. Båda hade jag arbetat mycket med i Agurk Players respektive Alwa. Extra musiker på några låtar var Krister Jonsson, gitarr och Filip Runesson, stråkar. 

"Så fint att jag - nästan - känner mig beredd att acceptera höstens antågande" (Patrik Lindgren i Lira #4 2012 om låten "Something New" med anledning av att den var med på cd:n till det numret)
 
"Torbjörns sköna tysta rum kommer jag att besöka ofta." (Lennart Olausson i Lira #4 2012)
 
 "The Silent Room är en mycket stämningsfull, meditativ och framför allt lyrisk skiva/.../ Nu längtar jag efter att höra gruppen live!" (Lasse Seger i OrkesterJournalen #3 2012, skivan fick en fyra).
 
 "Eftertänksamt, vackert och helt personligt" (Alexander Agrell i Sydsvenskan 2012-02-15, skivan fick fyra ryttare) 
 

Leaving Elm Street

Gruppens andra fullängdsskiva, "Leaving Elm Street", släpptes på labeln Deliberate Music 2017, både som CD och LP. Titeln anspelar dels på almarna, som försvunnit ur landskapet på grund av almsjukan, och dels på mitt barndomshem på Östra Almgatan i Lomma. Bandet är detsamma som på den första skivan, med de extra musikerna Björn Edqvist, Ola Åkerman och Tina Quartey. Medverkar gör också poeten Thomas Tidholm , som läser sin dikt "Inte fåglarna" till en av låtarna. Omslaget är, liksom på The Silent Room, en bild av min bror Orion Righard.

"Torbjörn Righard har hittat en ton i saxofonen, en ton som förs vidare från låt till låt. Det är en ödslig ton, en melodisk ton, som sedan tas upp av andra instrument.
Jag fastnar för det musikaliska i skivan, tonspråket, sättet att spela en tydlig melodi och föra den framåt." (
Lennart Götesson i Dalademokraten 2017-11-15)  

loading...

Från rep inför inspelningen av Leaving Elm Street 2014. Foto: Orion Righard

The Silent Room

Something New

The Star

Rain

You Won't Be There

Winter

Walk Through
I Love You Madly

Teckning med kolkrita, Orion Righard